Havenmuseum Rotterdam

Van 16

Havenmuseum Rotterdam,

Het eerste project wat ik in de lijn vanaf de Erasmusbrug tot het Hofplein hebben mogen maken in opdracht voor Primo Exposures en Atelier Lek was het aanlichten van de oude Figee kranen, de waterkraan, de Simsonbok, de vuurtoren, de stoomgraanelevator en de Buffel.

Behalve dat het een fantastisch leuke klus was om tussen deze veelal oude rotten in het vak en ambachtelijke vaklui te mogen werken, was het ook echt een uitdaging om op een veilige en verantwoorde manier je werk secuur, degelijk en netjes te kunnen uitvoeren in en op de veelal hoge kranen. Een extra uitdaging hierbij was dat je rekening hield met de originele installaties; zoals door gebruik te maken van de sleepcontacten in de krans van de kraan, maar ook moesten de kranen functioneel blijven. Geen armaturen en leidingen dus bij bewegende delen. Niet boren in de staalconstructie maar alles klemmen. Enzovoort...

Tijdens deze klus zijn overgestapt van het klimmen met valbeveiliging zoals de ARBO dit wettelijk voorschrijft naar het IRATA gecertificeerd klimmen. Dankzij de IRATA trainingen hebben wij behalve een hogere standaard aangehouden qua veilig werken op hoogte als mede geleerd om onszelf te redden bij eventuele calamiteiten.

Speciaal voor deze klus wil ik nog bedanken voor de bijzonder prettige samenwerking; dhr. Wim Folkers (pensionada technische dienst havenmuseum) van hem heb ik veel van de oude kneepjes uit het vak mogen leren zowel in als rondom de kranen.

Wim bedankt!